Временни изложби

ФРАГМЕНТИРАНИ ИСТОРИИ: СОФИЯ/БЕРЛИН (06 – 30 юли 2017 г.)

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя временната експозиция "Фрагментирани истории: София/Берлин". Тя събира работите на 17 немски автори, занимаващи се с въпросите за фрагментираните участъци на времето в реалността и виртуалността. Официално откриване – 6 юли 2017 г. (чътвъртък) от 19:00 ч.
 
"Фрагментирани истории: София/Берлин" е проект, представящ творбите на 17 съвременни немски автори. Те изразяват себе си и идеите си чрез различни средства – живопис, фотография, видео, инсталация.
 
Основният замисъл е фрагментирането на времето и пространството поради съвременния забързан живот. Връзките между действителното и виртуалното, природното и урбанистичното, историята и мита сякаш изтъняват. На тази основа преминаването от едната реалност в другата става все по-достижимо.
 
Немски автори, гостуващи в София (България): Андреа Щрайт, Андреа Сундер, Евелин Сомерхоф, Юта Барт, Мариане Гилен, Ина Линдеман, Петер Шлагенбаден, Симоне Корнфелд, Себастиян Кусенберг, Сиги Торинус, Сандра Бекер, Урген Келлиг, Вадим Закаров, Уте Рихтер, СООКИ, Сабине Шнайдер, Петер Линдерберг.
 
Български автори, гостуващи в Берлин (Германия): Елизабет Талауер, Викенти Комитски, Борис Праматаров, Деян Янев, Милена Нойберт, Сандра Стойчева, Магдалена Николова, Нели Георгиева, Ирма Водева, Антоанета Гълъбова, Калина Димитрова, Десислава Унгер, Христо Гелов, Радостина Доганова, Иван Костолов, Зара Александрова.
 
"Фрагментирани истории: София/Берлин" е проект на сдружение „Толкова близо, толкова далечe“ в партньорство със Съюза на художниците в Берлин, Регионален исторически музей – София, Гьоте институт, Аурубис България. Той се състои от две части – две колективни изложби. Първата е временната експозиция на съвременни немски творци в София през юли. Втората е гостуването на български художници в Берлин през септември и октомври 2017 г. Двете изложби демонстрират връзката между експонираните на двете места фрагменти.

АРХЕОЛОГИЯ НА СОФИЯ И СОФИЙСКО (12 май – 28 юли 2017 г.)

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя годишната изложба "Археология на София и Софийско". Официално откриване: 12 май 2017 г. (петък), 18:00 ч.

"Археология на София и Софийско" е традиционна годишна изложба, организирана от Регионален исторически музей – София. Нейното трето поредно издание представя резултатите от направените археологически проучвания на обекти в София и региона около града през предходния сезон 2016.

Изложбата предоставя информация за следните ключови обекти през сезон 2016:

- Раннонеолитното селище Слатина – продължаване на проучванията от предходните сезони; разкрити нови жилищни постройки (кр. VII – нач. VI хил. пр. Хр.) и вътрешните им съоръжения (пещи, зърнохранилица, каменни мелници);

- Некрополът при базиликата "Света София" – във връзка с антисеизмичното укрепване на храма от северната и южната му страна се извършиха разкопки на гробни съоръжения, част от Източния некропол на Сердика: гробове (II – III в.), цистов гроб (IV в.), фамилна гробница (IV – V в.);

- Комплекс "Западна порта на Сердика" – проучвания в отделни участъци на комплекса и се изпълни проект за реставрация, консервация и социализация на археологическия парк на открито;

- Късноантичният комплекс при с. Мировяне – проучени жилищни и стопански постройки (кр. IV – нач. V в.). Мястото е използвано и през Средновековието;

- Разкопките на пл. "Св. Неделя" – за втора поредна година, като бе допроучена обществена сграда. В едно от помещенията й е установен пожар. Има хипотеза, че това е гражданската базилика на антична Сердика в периода (II – VII в.).

- Буховският манастир – осъществен проект за реставрация и експониране на голямата раннохристиянска базилика (IV – VI в.);

Сред най-интересните находки са: горели съдове от обекта на пл. "Св. Неделя", бронзова глава на мечка (III – IV в.), бронзова вотивна пръчица с изображение на храм (кр. II – III в.), бронзова фибула на гълъб (IV – V в.) и др.

Периодът на изложбата "Археология на София и Софийско" е 12 май – 28 юли 2017 г.

ИЗЯЩЕСТВО И КРАСОТА ОТ МИНАЛОТО (1 февруари – 30 април 2017 г.)

"Изящество и красота от миналото" е изложба, посветена на шитата дантела. Това е майсторско изпълнение на декорация, предназначена за части от традиционното облекло и вещи от бита. Най-старите са от края на XIX, а най-новите от първото десетилетие на XXI в.

Всички предмети във временната експозиция са обединени от техниката си на изработване. Дантелите са шити посредством игла и конец. Конкретните експонати са: литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо, бижута, коледни играчки за елха и др.

По отношение на географския обхват на изложбата, могат да се видят предмети от: София и Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, Копривщица, Златица. Същевременно, са изложени дантели, дело на арменската общност в София, както и на представители от две дантелиерски общности – "СедянкаТА" и "Работилница Седянка".

Временната изложба "Изящество и красота от миналото" ще има и редица съпътстващи инициативи: ателиета и работилници за деца и възрастни, демонстрации, арменска вечер, дизайнерски мултимедийни презентации и фотосесии, кръгла маса, посветена на шитата дантела с международно участие.

Изложбата е дело на екип на Регионален исторически музей – София. В изложбата участват още: Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей на БАН, Регионалният исторически музей – Кюстендил, Градските исторически музеи в Ихтиман и Самоков, Дирекцията на музеите – Копривщица, Народното читалище "Христо Смирненски – 1889 г." – гр. Златица, арменската общност в София, дантелиерски кръгове и дизайнери от Националната художествена академия.

"Изящество и красота от миналото" може да бъде посетена до 30 април 2017 г.

ПОДАРЪКЪТ (19 октомври 2016 – 22 януари 2017 г.)

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя своята авторска изложбата "Подаръкът". Тя включва широк спектър от експонати от няколко епохи, обединени от акта на дарението.

Изложбата "Подаръкът" е проект на Регионален исторически музей – София. В нея се представят експонати от периода на Средновековието, Възраждането, Новата и Съвременната българска история. Предметите са разнородни, но обединени от важен признак – актът на дарението. Голяма част от експонираните предмети се показват за първи път. Най-ранни са тези от Средновековието и Възраждането: копие на Витошката грамота, издадена от цар Иван Шишман на Драгалевския манастир "Света Богородица Витошка", ферман (1876 г.) с разрешение за строителство на християнски храм и др.

Периодът след Освобождението на България (1878 г.) е представен посредством: книга с обков и украса в знак на почит към участвалите в Руско-турската война, модел на локомотив за сватбата на цар Борис III с Йоанна Савойска, инсигнии на властта за престолонаследника Симеон княз Търновски и др.

Предметите от Най-ново време (след 1944 г.) са свързани с международните връзки на България на национално и местно ниво. Могат да се видят подаръци на Тодор Живков от различни делегации. Изложена е оригиналната летописна книга на Столична община, използвана понастоящем и др.

Завършващ елемент в изложбата е форма на подарък, придобила популярност напоследък. Става въпрос за красиво оформени ваучери, възлизащи на определена сума. Такива подаряваме на близки и познати с цел сами да изберат най-желаното от тях.

Временната изложба може да бъде видяна в Регионален исторически музей – София в периода 19 октомври 2016 – 22 януари 2017 г. Тя се реализира със съдействието на Столична община, Национален политехнически музей – София, Исторически музей – Правец и книжарници "Хеликон".

Светът на мита и духовността между минало и настояще (14 септември – 16 октомври 2016 г.)

Автор на изложбата е Анджела Окипинти, една от най-оригиналните фигури в съвременната италианска живопис. Тя пристигна лично за откриването на 14 септември 2016 г.

Изложбата представя серия от пана и скулптури, състоящи се от отделни преносими части, които могат да се аранжират от публиката. Идеята е чрез експозицията, "разпиляна" из целия музей, да се даде възможност за преоткриване на емблематични исторически места от нашите земи, които по някаква причина са били променени от човешкото присъствие.

Анджела Окипинти неспирно продължава да търси формулите, в които се комбинират четирите природни елемента – огън, въздух, земя и вода, за да разкаже за идеята на Вселената, която съдържа историята за живота на човека.

Акцент в изложбата е паното, посветено на София, което съдържа датите, важни за града, още от възникването му.

Освен с изложбата, Анджела Окипинти се представи в Музея за история на София и чрез лекция и уъркшоп.

Изложбата може да бъде видяна в Музея за история на София в периода 14 септември – 16 октомври 2016 г.

Атриум: архитектура на тоталитарните режими през XX в.

Изложбата "Атриум: архитектурата на тоталитарните режими през XX в." представя архивни и съвременни фотоси на интериори и екстериори от сградите на Президентството, Министерския съвет и сградата на бившия Партиен дом. Може да се види на открито на пл. "Независимост".

Временната изложба бе открита през празничната седмица на Музея за история на София (12–17 септември 2016 г.) в чест на 1 година от отварянето на постоянната експозиция. Тя може да бъде видяна в сърцето на града – на пл. "Независимост". Паната представят архивни снимки от бомбандировките в София по време на Втората световна война, както и по-късното развитие на града, в частност Ларгото.

Освен това, в изложбата могат да бъдат видяни и съвременни снимки от интериора и екстериора на сградите на Президентството, Министерския съвет и бившия Партиен дом.

Изложбата е вдъхновена от проекта "Атриум", чиято цел е обективно да представи културно-историческото наследство на XX в. Той се фокусира върху архитектурните следи от тоталитарните режими в региона на Югоизточна Европа. Основна цел е идентификацията на емблематични архитектурни примери за режимите на територията на страните-партньори. В рамките му е изготвено транснационално проучване, в което участват Италия, Словения, България, Унгария, Словакия, Румъния, Гърция, Хърватия, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина. Общият брой на идентифицираните обекти е 71, разпределени в 26 населени места.

България участва в проекта чрез Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). В проучването са включени три града от България – София, Димитровград и Казанлък (заради паметника на връх Бузлуджа). София е представена чрез пет обекта (Градоустройствен ансамбъл Ларгото, София, 1949; Паметник на съветската армия, София, 1950 г.; Държавна резиденция, Бояна, София, 1971 г.; Комплекс Национален дворец на културата, София, 1978 г.; Монумент "Знаме на мира", София, 1979 г.).

Многоликият романтик Харалампи Тачев (1875–1941 г.)

Изложбата "Многоликият романтик " се организира в чест на знаменития български художник Харалампи Тачев (1875–1941). Повод е 140-ата годишнина от неговото рождение. Той се изявява в редица области на изобразителното изкуство: хералдика, приложна графика, стенопис, стъклопис, оформление на интериорни и екстериорни пространства.

Сред забележителните му творби е столичният герб, който Тачев изработва по повод световното изложение в Париж през 1900 г. Неговият оригинал е сред централните експонати в изложбата.

Тачев е автор и на пространствено-художественото оформление на българските павилиони за изложенията в Лиеж (1905 г.), Милано (1906 г.) и Лондон (1907 г.). Архивни кадри от въпросните изложения ще могат да се видят в експозицията.

Наред с другите си дейности Тачев създава декоративното оформление на емблематични сгради: Централната минерална баня, Централните хали, Богословския факултет на Софийския университет, Синодалната палата, Храм-паметника "Св. Александър Невски", гробницата на княз Александър I и др.

Акцент в изложбата е Манифестът за обявяването на Независимостта на България през 1908 г. – един от най-важните документи в българската държава. Той е работен от Тачев в продължение на две години. Оригиналът принадлежи на Държавна агенция "Архиви".

Изложбата е в Музея за история на София в залата за Временни експозиции в периода 19 май – 2 октомври 2016 г.

Археология на София и Софийско

Изложбата "Археология на София и Софийско" се организира за втора поредна година от Музея за история на София. Основната й цел е както да се покажат най-новите открития, така и да се стимулира интересът към богатото културно-историческо наследство на столицата.

Експозицията акцентира на най-интересните открития, направени от археологическите екипи през сезон 2015. През въпросния период на територията на София и региона са проведени рекорден брой проучвания (целеви разкопки, спасителни проучвания, разкопки, свързани с осъществяването на инфраструктурни проекти). Проучени са общо 21 археологически обекта, сред които: разкопки на пл. "Света Неделя", разкопки във връзка с изграждането на метростанция "Сердика 2", проучвания на раннохристиянска базилика в двора на манастир "Света Мария Магдалина" (Бухово), разкопки на раннонеолитно селище Слатина, разкопки на Ларгото в центъра на София (част от ИАР "Сердика – Средец), разкопки при с. Чуковезер (Драгоман) и др.

Някои от най-интересните находки са: глинени антропоморфни фигурки, керамични лампи, орнаментирана костена игла, фрагменти от римска военна диплома, каменни бойни топки, тежести за стан, бронзов амулет – глава с азиатски черти, 43 златни халки (част от златен накит) и др.

Акцент в изложбата са откритите на различни обекти монетни съкровища. От обекта при пл. "Света Неделя" произлиза най-голямата колективна находка, откривана до този момент на територията на Сердика. Съкровището, състоящо се от 2974 сребърни и 5 бронзови монети, е укрито към средата на III в.

Друго монетно съкровище произлиза от с. Чуковезер, община Драгоман. Става въпрос за общо 100 монети (23 от тях са колективна находка). Датират се в периода кр. на III – IV в. Перод на изложбата в Музея за история на София – 19 април – 29 май 2016 г.

Португалската идентичност: архитектура в контекст

МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ е домакин на изложбата "Португалската идентичност: архитектура в контекст". Временната експозиция представяща достиженията на португалската архитектура през последните 50 години. Творенията на архитекти от въпросния период се определят като световно значими.

Началото на възхода на съвременната португалска архитектура е поставено от Алваро Сиза Виейра през 60-те и 70 те год. на ХХ в. Неговите творби, определяни като комбинация от модерни методи и локални традиции, привличат вниманието на чуждестранни специалисти. Впоследствие започва да се говори за специфичен португалски архитектурен стил и се въвежда терминът "критичен регионализъм". В този стил работят и следващи поколения португалски архитекти.

Настоящата изложба представя проекти на архитекти от различни генерации, които работят в португалския контекст и предлага общ поглед върху съвременната португалска архитектура. Проектите са от различен тип – административни, жилищни, инфраструктурни, реновации и др.

За изложбата са подбрани 11 емблематични проекта на португалската съвременна архитектура. Всеки участник е избрал проект, представляващ най-точно собствения му артистичен подход към португалския контекст. Проектите са презентирани чрез планове, снимки, текст и макети.

Изложбата "Португалската идентичност: архитектура в контекст" може да бъде видяна в Музея за история на София в периода 9–20 март 2016 г.

Лихтенщайн – снимки и пощенски марки

"Лихтенщайн – снимки и пощенски марки" е изложба, посветена на националния празник на Княжество Лихтенщайн. Той се отбелязва ежегодно на 15 август от 1940 г. насам. Същевременно, Лихтенщайн е родината на пощенската марка.

В първата част на експозицията могат да бъдат видяни снимки на известния фотограф Оливър Марк. Той е запечатал някои от най-значимите моменти при отпразнуването на националния празник на Княжество Лихтенщайн през 2012 г. и организирания тогава фестивал.

Втората част на експозицията съдържа изключително ценни пощенски марки. Те са представени в 30 отделни пана. Тематиката, която засягат, е разнообразна: история, археология, флора, фауна, печатарска техника, пейзажи, култура, традиции, изкуство, музика, транспорт и др.

Пулсът във времето

МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ представя временната изложба "Пулсът във времето". Тя показва развитието на града ни по време на различните исторически периоди, през които преминава. Проектът е разработен от експертен екип на Музея и външни консултатнти.

Временната изложба "Пулсът във времето" разкрива информация по отношение на историческото развитие на нашия град през разлиюните епохи в архитектурно и урбанистично отношени. През 1879 г. София е избрана за столица на Третата българска държава, което е изведено като акцент в експозицията. Включително са поместени и данни за градоустройството на София след 1989 г.

Изложбата може да бъде видяна в Музея за история на София (пл. "Бански" 1, бившата сграда на Централна минерална баня). Тя е ситуирана в залата за временни експозиции в подкуполното пространство на зданието. Достъпът до там се осъществява посредством асансьор.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter