Гробница Княз Александър І Батенберг

Гробница Княз Александър І Батенберг е построена за първия български княз след Освобождението. Той е на престола от 1879 г. до неговата абдикацията през 1886 г. След ранната му кончина в гр. Грац, Австро-Унгария през 1893 г., Народното събрание приема решение тялото да бъде погребано в България, каквото е и предсмъртното желание на българския владетел.

Строежът на сградата започва през 1895 г. по проект на швейцарския архитект Херман Майер и завършва две години по-късно. До построяването й тленните останки на княза се пазят в църквата „Свети Георги”. Гробницата е еднокупулна, издържана в стил неокласицизъм и късен барок. Оформена е симетрично с четири аркирани ниши. Купулът на сградата завършва с месингова корона. Вътрешната декорация е дело на художника Хараламби Тачев.

Тялото на княз Александър І Батенберг е погребано под подовата плоча на гробницата, а отгоре е поставен символичен саркофаг от полиран мрамор. Тленните останки на владетеля са пренесени в гробницата през 1898 г. Тя е отворена за посетители до 1946 г., когато е затворена, вещите – предадени на Военно-историческия музей, а короната демонтирана. През 1991 г. гробницата отново е открита за посещения. Тя е обявена за национална историческа и художествена ценност и се управлява от Музея за история на София.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter