Яне Сандански

17 Май 2017

На 18 май 2017 г. се навършват 145 години от рождението на Яне Сандански.

Яне Иванов Сандански е част от националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско. Роден е в село Влахи, Благоевградска област. Израства в град Дупница, където семейството му се преселва след Кресненско-Разложкото въстание (1878-1879).

През 1899 г. Яне се запознава с Гоце Делчев. Същата година става член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). През април 1901 г. влиза с чета в Пиринския край и се включва в освободителната борба. Сандански е организатор и ръководител на аферата „Мис Стоун”. Обявява се против решението на Солунския конгрес на ВМОРО за общо въстание в Македония и Одринско, но когато избухва Илинденско-Преображенското въстание (1903), се включва и с четата си действа в Серския революционен окръг.

След въстанието се утвърждава като ръководител на левицата във ВМОРО. По негово нареждане са убити Борис Сарафов и Иван Гарванов (1907), с което се поставя началото на кървавите междуособици в организацията.

Взема участие в Младотурския преврат (1908), легализира своите политически изяви и е сред учредителите на Народната федеративна партия. Разочарован от младотурския режим, се оттегля от активна революционна дейност.

Когато на 5 октомври 1912 г. избухва Балканската война, Сандански застава начело на четите от Серския окръг и подпомага частите на 7-а рилска дивизия в боевете по течението на река Струма и при превземането на Солун. След края на Междусъюзническата война се настанява да живее в Роженския манастир. Прекратява участието си в делата на ВМОРО и започва да изкупува тютюн в Мелнишкия регион за едрия търговец Крум Чапрашиков. Ала тази промяна в битието не го спасява от кървавото възмездие. Старите му врагове подготвят план за негото ликвидиране, който скоро влиза в действие.

На 22 април 1915 г. Сандански е убит от своите идейни противници в местността „Блатата”, Южен Пирин. Атентатът е устроен от неврокопския войвода Стоян Филипов. Четири дни по-късно Яне е погребан близо до Роженския манастир „Рождество Богородично” в присъствието на повече от 3000 близки и приятели. През 1949 г. град Свети Врач в Благоевградска област е преименуван на Сандански.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter