180 години от рождението на Васил Левски

17 Юли 2017

На 18 юли 2017 година България отбелязва 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски (1837 – 1873). С различни събития, под егидата на създадения Национален инициативен комитет, годишнината ще бъде тържествено отбелязана в цялата страна. Под патронажа на Президента на Република България 2017 г. е обявена и за годината на Левски.

Историята на София предлага сведения за връзките на Васил Левски с градa, в епохата на Възраждането. Апостолът посещава възрожденска София три пъти. Заедно с местните революционни дейци, Васил Левски създава мрежа от тайни революционни комитети. При посещенията си в града той отсяда в Хаджимановия хан, в дома на Йорданка Филаретова, организира сбирки на революционните дейци в хана на Димитър Трайкович, пребивава в Драгалевския манастир, минава през Вълчовия хан в с. Враждебна.

През есента на 1870 г. Васил Левски създава Таен революционен комитет (ТРК) в София - в училището при храма „Св. Неделя“. Негов председател е Христо Т. Стоянов (1842 - 1895), секретар – Христо Ковачев (1845 - 1911), касиер - Димитър Ножаров (1842 - 1897) и членове - Димитър Трайкович (1817 - 1880) и Стоян Малинов (б.г.). В работата на комитета участват представителите на софийския политически и културен елит – благодетели, просветители, религиозни и революционни водачи. Сред най-значимите техни представители са: Йорданка Филаретова, х. Мано Стоянов, х. Боне Петров, Димитър х. Коцев, о. Генадий и др. Създаването на комитета в София е важно начинание в доизграждането на комитетската мрежа в югозападните земи и Македония. Това може да се определи като развитие на революционната организация, създавана от Апостола.

Преди и след създаването на ТРК Васил Левски обикаля част от селищата около София: Биримирци, Горубляне, Герман, Враждебна, Панчарево, Подуяне, Бистрица, Слатина и др, като най-вероятно полага основите на тайни революционни комитети по тези места.

Сведения за пребиваването на Левски в София получаваме от данни, записани в личното му тефтерче, от устни сведения и от Дневника на х. Боне Петров. В документалния архив на РИМ София се съхранява важен документ, свързан с Васил Левски, възрожденска София и българското Възраждане - Дневникът на х. Боне Петров. Това е тетрадка с пожълтели листа. Текстът е ръкописен, а дневникът е воден саморъчно в периода от 1853 г. до края на 1894 г. Оригиналният документ съдържа 134 страници. В него се съдържат сведения за пребиваването на Васил Левски в София, които са в подкрепа на устната информация и записите в личното тефтерче на Апостола.

Дневникът на хаджи Боне Петров. Саморъчно написан. Дневникът е воден от 1853 г. до края на 1894 г. Съдържа 134 страници. Оригинал.

„Вълчовият хан в с. Враждебна”. К. Граматиков.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter