110 години от откриванвето на паметника на Цар Освобоител

30 Август 2017

Преди 110 години, на 30 август, в столицата София е открит паметникът на руския император Александър II (1818-1881), известен като „Цар Освободител”. Флорентинският скулптор Арнолдо Дзоки, победител на проведения международен конкурс за изграждане на монумента, успял в кратки срокове да създаде паметник-шедьовър. На тържественото му откриване присъствали представители на династическия, политическия, културния и патриотичния елит на българското общество и на високопоставена руска делегация, водена от синът на Александър II – Великия княз Владимир Александрович. Под величествената конна статуя си дали среща много участници в освободителната за българския народ Руско-турска война и съвременни нейни видни обществени и политически дейци. Състояло се най-пищното, официално и всенародно по характер и организация празненство, което помнела младата българска държава. Крайната сума възлизала на над 400 000 златни лева, основно за държавна и общинска сметка.

Идеята за създаване на паметника възникнала през 1898г. по инициативата на Поборническо-опълченската организация в София. Основният камък бил поставен на 23 април 1901г., Гергьовден, като по този начин бил отбелязан четвъртвековният юбилей от Априлското въстание. Реч произнесли княз Фердинанд, министърът на обществените сгради, пътищата и съобщенията Иван Балинов и Константин Величков, били разменени тържествени благодарствени телеграми между Председателството на ХI Обик. Н. събрание и всерусийският император Николай II (1894-1917). Комитетът „Цар Освободител”, под патронажа на княза, провел всенародна подписка за набиране на помощи за изграждане на паметника, на музей на Българското възраждане и Освобождение, на „Инвалиден дом на поборниците-опълченци” (неосъществени) и др., като за тази цел във всички телеграфо-пощенски станции и общински управления в княжеството били пуснати за продажба специални юбилейни марки. С тези действия на полето на идеологията, Фердинанд се надявал да доведе докрай размразяването на отношенията на княжеството с могъщата Руска империя и да осигури нейната подкрепа за обявяването на Независимостта и за получаването на царска корона.

За тържественото откриване били построени амфитеатрално разположени трибуни. Присъствали само поканени гости, сред които чуждестранните дипломати в София, членовете на правителството, дамите от висшето общество, висшите военни и граждански лица в София, представители на училищата и на народните организации, делегации на всички окръзи, много опълченци. В състава на официалните руски гости личат имената на генерал Столетов (началник на българското опълчение), генерал Тутолмин (командир на казашка бригада по време на войната), генерал Паренсов и барон Каулбарс (български военни министри съответно от 6.7.1879-22.3.1880 и 21.6.1882-7.9.1883). Присъствал и авторът на паметника Арнолдо Дзоки.

От двореца към владетелската трибуна се отправили три файтона със принцовете Борис и Кирил и с княз Андрей Владимирович (син на Великия княз), княгините Евдокия и Надежда, Великата княгиня Мария Павловна, Великият княз и княз Фердинанд I.

 

Пред Великия княз дефилирали опълченците, начело със Самарското знаме. При откриването на паметника прозвучала създадената за случая юбилейна кантата на композитора Димитър Георгиев, с текст от Иван Вазов. Празничната програма в столицата и в страната, където били открити редица мемориални и музейни обекти, продължила една седмица.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter