Денят на българската авиация

16 Октомври 2017

Български самолет осъществява първия боен разузнавателен полет на Стария континент на 16 октомври 1912 г. Датата е обявена за Ден на българската авиация и военновъздушните сили (ВВС). 100-годишният юбилей на това паметно събитие е ознаменуван с издигането на монумент на българската авиация през 2012 г.

Монументът е съставен от висок стълб с постепенно (несиметрично) намаляващо правоъгълно сечение с височина 10,60 м, върху който е поставена скулптурна пластика на орел и две странични тела, наподобяващи криле. Те се намират пред квадратна площадка със страна 13 м, на която от мрамор в светъл и тъмен цвят, е изпълнен орнамент – фигура на самолетно витло с диаметър 2 м. Скулптурната пластика „Орел“ е изработена от месинг (300 кг) и е с размери – височина 1,50 м, широчина 1,10 м, размах на крилете 2,50 м. Стоманобетонната конструкция на стълба е покрита с гранитни плочки в тъмносив цвят, а крилата, които символизират самолетни крила - с травертин в светъл цвят. Те имат размери съответно 4, 30 м и 3,80 м дължина, 4, 30 м и 3 м височина и са широки 0,40 м, като са стъпили върху фундамент с широчина 1 м (дълбочина 1,70 м).

Пред площадката има малък, свободно-стоящ паметен знак. От лицевата му страна има каменна плоча с надпис „площад Авиационен“, а от обратната – плоча със строителен надпис. Площадката и водещите към нея (лице/гръб) пътеки са покрити с павета. Изпълнено е външно осветление с четири прожектора.

Автор на скулптурната пластика е Димитър Чонов, архитект на паметника е Ирина Крушкова, проектант - проектантска група към военно формирование „54320 – Божурище“, изпълнител - „МИИК“ ЕООД. Монументът е на стойност 116 257 лв. Открит е тържествено от президента Росен Плевнелиев.

Причината монументът да бъде издигнат точно на това място е обявяването на пътния възел на 4-ти километър за „площад на Авиацията”, а повод за това са дали разположените наблизо сгради, в които се помещаваха главният щаб на Военновъздушните сили и др.

На площада на Авиацията, вдясно от паметника, продължава да се издига поставен на пилон стар, боен (витлов) самолет. Към монумента има отлична видимост от всички страни, от близка и далечна перспектива. Зад него се издига зала „Арена (Армеец) София“, открита една година по-рано.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter