Статии филтрирани по дата: Май 2016 - Общински културен институт Музей за история на София

МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ ще бъде домакин на изложба по повод 90-годишнината на Ефория "Зограф". Официалното откриване е на 2 юни 2016 г. (четвъртък) от 18 ч. в Музея (адрес: пл. "Бански" 1).

Публикувана в Новини

МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ ще отбележи празника на детето – 1 юни, със специално подготвено състезание. В него са добре дошли и родителите. Играта ще се проведе на 1 юни в диапазона между 11:00 и 19:00 ч.

Публикувана в Новини

МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ организира детски конкурс на тема: "ГЕРБЪТ НА СОФИЯ". Той е открит за участие от 21 май до 2 септември 2016 г, включително.

Публикувана в Новини

МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ ще отбележи Деня на детето със специално подготвено състезание. В него са добре дошли и родителите. Играта ще се проведе на 1 юни 2016 г. в диапазона между 11:00 и 19:00 ч.

Публикувана в Новини

27 май, св. вмчк. Терапонтий (Сардикийски) Софийский - Св. Терапонтий е споменат от Матей Граматик в житието на св. Николай Софийски Нови от ХVІ в. Там светецът е представен като жител на града, негов презвитер, добродетелен и верен на православното християнство.

Публикувана в Новини

26 май, св.свщмч. Симеон Самоковски Софийски – Светското име на св. Симеон Самоковски е Симеон Попович. Не е ясно кога и къде е роден. Знае се, че в 1734 г. става самоковски митрополит, който осъществява службите за местното население в т. нар. Бельова църква (малка средновековна църква, извън града, с патрон „Рождество Богородично”) .

Публикувана в Новини

 Св. Георги Софийски е наречен Най – нови за да бъде различаван от Св. Георги Софийски Нови, който се чества на 11 февруари. Той е един от 9 софийски светци, към които е запазен силно развит култ.

Публикувана в Новини

МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ ще домакинства събитие в чест на 140 години от издаването на вестник "Зорница". В деня от месеца, посветен на лекции по История на България, ще бъде отбелязана годишнината на печатното издание.

Публикувана в Новини

Пьотър Алабин е руски общественик, публицист и историк. Неговото име е тясно свързано с историята на България и конкретно на град София.

Публикувана в Новини

21май, св. мч Константин Софийски – св. мч. Константин Софийски е един почти безизвестен български светец мъченик за вярата. Пръв говори за него видният български изкуствовед и художник проф. Ас. Василиев. Той вижда неговото изображение в манастирския храм „Св. Спас” над Долни Лозен Софийско.

Публикувана в Новини
Страница 1 от 2

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter