Изложба: СОФИЯ В ЗОРАТА НА СВОБОДАТА

01 Март 2017

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ ще отбележи 139 години от Освобождението на България с временната изложба "София в зората на свободата". Официалното откриване е на 1 март 2017 г. от 17:00 ч.

Експозицията "София в зората на свободата" се организира в чест на националния празник на България – 3 март. Тя показва художествени и веществени доказателства за нашата столица от времето непосредствено след Освобождението (1878 г.).

Условно изложбата може се раздели на две части. Първата съдържа картини от художествения фонд на Регионален исторически музей – София. Сред тях са прочутите произведения на Йозеф Обербауер, изобразяващи: църквата "Света София", Касапската чаршия, улицата със Сливнишкия хан, вече несъществуващата Часовникова кула на София и др.

Изложбата се допълва и с някои предмети. Те са изработени от майстори-занаятчии и са продавани на тогавашната Златарска чаршия в София.

Допълнително, в главната витрина на Регионален исторически музей – София във фоайето, са изложени самоварът и сабята на Панайот Хитов. Те са дар на българския революционер от руското командване за личния му принос в Руско-турската война (1877–1878 г.).

Изложбата може да бъде видяна в Регионален исторически музей – София до края на месец март 2017 г.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter