Просто Робер Доано

13 Май 2017

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ има честта да е домакин на фотографската изложба "Просто Робер Доано". Тя може да бъде видяна от 15 май до 15 юни 2017 г.

Официалното откриване на временната изложба "Просто Робер Доано" е на 15 май 2017 г. (понеделник) от 18:00 ч. в Регионален исторически музей – София (пл. "Бански" 1).

Творчеството на Робер Доано се простира върху шест десетилетия. Той започва като асистент на фотографа модернист Андре Виньо през 1931 г. Малко по-късно е публикувана първата му фотографска история в списание Exelsior.

След кратък престой в автомобилния гигант Renault (който самият той определя като началото на кариерата си и края на младежките години) Робер Доано е нает от парижката агенция Rafo. С нея той ще продължи да работи през по-голямата част от живота си.

В годините след войната постепенно се утвърждава като един от най-големите фотографи в Европа, създава рекламни сесии, детски книги и портрети на известни личности. Десетки изложби и книги показват на света творчеството му, в което той смесва скромно и с елегантно чувство за хумор забавни противоположности, любопитни персонажи и случки от улиците и кафетата на Париж.

Най-известната фотография на Робер Доано остава "Целувката пред кметството" ("Le baiser de l’Hotel de ville"), която синтезира цялата философия на автора, основана на непрестанния му интерес към хората в града.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter