Изложба: ХРАМЪТ, ВРЕМЕТО И НИЕ

31 Август 2017

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата "Храмът, времето и ние". Официалното откриване е на 5 септември 2017 г. (вторник) от 18:00 ч.

Временната експозиция „Храмът, времето и ние“ се фокусира върху работите на някои от най-известните художници и документалисти, рисували базиликата Света София. Сред тях са: Йозеф Обербауер, Йосиф Питер, Ото Хорейши, Петър Морозов, Марин Устагенов, Васил Захариев, Харалампи Тачев, Цанко Лавренов и др. Произведенията са в различна техника: живопис, графика и рисунки. Допълнителна информация носят приложените обяснителни текстове, биографични справки за художниците, проучвателите на Света София, известните лица, живели в близост до храма, документалните фотографии.

Линията на времето, на базата на която се разгръща изложбата, е представена чрез различни изкуства и исторически препратки. Тя демонстрира динамиката, сложността и многообразието на историческите и политическите процеси, които се разгръщат в рамките на около век.

Представеният период от близката история е белязан от няколко големи войни. Те са свързани както със споменатите по-горе тематични проблеми, така и с развитието на българското изкуство от периода (с живота на художниците, намерили вдъхновение в образа на храма Света София, както и с протичането на археологическите проучвания и реставрационните дейности на паметника). Сред целите на изложбата е и да се проследи именно историята на археологическите проучвания на некропола, насред който е издигната църквата. Показани са експонати, открити под и около базиликата, например сребърният реликварий, намерен през 1893 г. (предоставен от Националния археологически институт с музей).

Изложбата се открива на 5 септември 2017 г. (вторник) от 18:00 ч. в зала Временни експозиции на Регионален исторически музей – София.

Организатори на изложбата: Столична община и Регионален исторически музей – София. Партньори: Софийска градска художествена галерия, Национален археологически институт с музей, Национална художествена академия.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter