Изложба: Изгубените знаци на героизма – Войнишкият мемориал

12 Септември 2017

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя временната експозиция "Изгубените знаци на героизма – Войнишкият мемориал". Официалното откриване е на 13 септември 2017 г. (сряда) от 18:00 ч. в изложбената зала "Триъгълна кула на Сердика" (бул. "Княгиня Мария Лиуза" 16).

"Изгубените знаци на героизма – Войнишкият мемориал" е изложба за смелостта и жертвоготовността на българските войници и офицери. В дни на най-страшни изпитания хиляди доблестни мъже защитават България, нейния народ и териториална цялост и остават в националната памет завинаги.

Изложбата разказва историята на Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк. За целта са представени данни от Новата и Най-новата българска история, както и документални материали и архивни снимки. В експозицията могат да се видят също копие на знамето на Първи пехотен софийски полк от 1881 г. и плочи от емайлирана ламарина с имена на загинали от паметника на двата полка.

Първи пехотен софийски полк възниква на основата на I-ва дружина от Българското опълчение, прославила се в боевете на Шипка (1877 г.). Отличава се и в боевете при Сливница през Сръбско-българската война (1885 г.). Полкът се сражава геройски по фронтовете във войните за национално обединение (1912–1918 г.), както и по време на Втората световна война.

Шести пехотен търновски полк е формиран от 17-та търновска, 18-та габровска и 21-ва еленска дружина (1884 г.). Участва в Сръбско-българската война. След 1887 г. за негов командващ е провъзгласен княз Фердинанд І. Престолонаследникът княз Борис Търновски е зачислен в списъците му като подпоручик. Полкът участва във войните за национално обединение (1912–1918 г.), както и в заключителната фаза на Втората световна война, отличавайки се в боевете при Стражин и Куманово.

Признателна България изгражда в София мемориален комплекс от величествени възпоменателни плочи, напомнящи за героизма на българските войници и офицери.

Изложбата "Изгубените знаци на героизма – Войнишкият мемориал" се открива на 13 септември 2017 г. в изложбената зала "Триъгълна кула на Сердика". Тя може да бъде видяна до 13 октомври 2017 г.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter