ИЗЛОЖБА: ПОД ЗНАКА НА МЕРКУРИЙ

24 Октомври 2017

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата "ПОД ЗНАКА НА МЕРКУРИЙ". Тя разглежда търговията в София от Античността до нашето съвремие. Официалното откриване е на 31 октомври 2017 г. (вторник) от 17:00 ч.

"Под знака на Меркурий" е временна изложба, представяща развитието на търговията в София и областта в хронологичен порядък от Античността до края на 80-те год. на ХХ в. Посредством музейни похвати е изобразена ролята на града като търговски център от местно и национално значение, както и в контекста на общоевропейската история.

Още от епохата на Античността търговските отношения се развиват, благоприятствани от специфичното местоположение на София – на кръстопът между Западна Европа и Близкия Изток, както и от северна посока към Средиземно море. Богатото Софийско поле е източник на селскостопански и занаятчийски стоки. Тези фактори обуславят София като търговски център (по-голям или с намалено значение) през целия период на съществуването й.

Специално място е отделено на търговските отношения след Освобождението до кр. на 30-те год. на ХХ в. Градът се превръща в столица на Третата българска държавата и ролята му като икономически и търговски център става водеща.

След Втората световна война и настъпилите политико-социални промени, търговията изцяло се регулира от държавата. Периодично възникват неочаквани дефицити на различни стоки, най-много в сферата на широкото потребление. На пазара се предлагат основно артикули родно производство. Вносът е приоритетно от страните на социалистическия блок. Има внос и по т. нар. "второ направление" – чрез валутни плащания.

Понастоящем търговията е коренно различна. Водеща е глобализацията – пазарът е залят със стоки от цял свят, а плащанията в брой се заместват от операции по банков път.

Изложбата се посвещава на 90-годишнината от създаването на Общинския градски музей, сега Регионален исторически музей – София, която ще празнуваме през 2018 г.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter