Исторически музей Ихтиман

През 50-те години на ХХ век се заражда идеята за създаване на музей в гр. Ихтиман. Комисията за наука, изкуство и култура излиза с Апел към всички граждани да се включат в инициативата за издирване на старинни ценни вещи, документи, стари ръкописи, занаятчийски изделия и др., които да „предоставят даром”, за да се положат основите на културен център, съхраняващ историята и бита на района. Със събраните материали през 1952 г. в къщата на изтъкнатия писател Гьончо Белев е открита първата експозиция, отразяваща етнографското богатство на Ихтиманския край.

През 60-те години, с решение на Комитета за култура музеят става регионален и включва общините Костенец и Долна Баня. Той е профилиран като музей на историята на капитализма и революционното работническо движение. Музеят е преместен в центъра на Ихтиман, където е открита експозиция, отговаряща на профила на музея.

През 1970 г. музеят е преместен в нова сграда, специално построена за тази цел. Тогава е открита и третата експозиция, отразяваща близкото минало. На първия етаж е експонирана етнографска изложба.

Новата база на музея дава възможност да се разгърнат много разнообразни инициативи и дейности. Под ръководството му през 1978 г. започват археологически разкопки на крепостта „Маркова механа“, елемент от археологическия комплекс „Траянова врата”. Десетте години проучвания разкриват интересни факти от най- старата история на района, а откритите находки са ценни експонати, които обогатяват фондовете на музея.

Със смяна на политическата система в страната през 1992 г. с решение на Министерството на културата музеят е преименуван на Исторически музей.

Той продължава да е център на различни прояви и инициативи, които представя пред гражданите на Ихтиман и гостите на града. Освен постоянната експозиция се организират и временни изложби на гостуващи в града музеи, на изтъкнати майстори от „Задругата на майсторите”, на художници и дърворезбари. В музея са организирани и концерти на групи, които се занимават с автентичен фолклор.

През 2007 г. към музея е създаден кръжок по „Фолклор, краезнание и етнография”, в който са привлечени деца и младежи от 3 до 17 годишна възраст. Те се обучават на различни умения. Пресъздават традиционни за района обичаи, облечени в автентични носии. Запознават се с българските занаяти и традиции.

Изписват с невероятна лекота прочутите ихтимански писани яйца. Но има и уроци, в които „Деца преподават на деца“ и взаимно се запознават с различни техники. Зад гърба си тези деца имат златен медал от Световния шампионат по фолклор България 2014 г., златен медал от Балканския шампионат по фолклор 2015 г. и множество лауреатски места.

Много са проявите на музея извън пределите на общината. Той участва в редица изложби в страната и чужбина – временни изложби в ИЕФЕМ-София, в Исторически музей – Велинград, Етнографския музей – Варна, РЕМ – Пловдив , РИМ – Пазарджик, Исторически музей – Ботевград, Регионален исторически музей – София, Младежки фестивал на музите в Созопол и др. През 2010 г. музеят участва и в Международния фестивал на занаятите в Будапеща. Имахме ателиета, придружени с изложби в БКИ Берлин – Германия, БКИ Прага – Чехия, БКИ Москва – Русия, Дома на нациите Москва, Русия. Последната изложба бе в Берлин, Германия посветена на най-българския празник 1 март и Великден. Предстои изложба в Румъния, в Рим и в Милано – Италия.

Галерия със снимки

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter